Gerlos is één van de bekendste wintersport gebieden van Oostenrijk. Jaarlijks komen er duizenden mensen op af om de wintersport te beoefenen.

Ligging

Gerlos ligt in het Gerlostal, een zijdal van het Zillertal. Het gemeentegebied strekt zich uit over meerdere kernen langs de straat over de Gerlospas in een op 1200 meter hoogte gelegen dal. Ten westen van de gemeente ligt de Gerlosberg. Ook deze berg ligt in het Gerlostal, die ligt ten oosten aan de deelstaat Salzburg.

Geschiedenis

In 1154 werd voor het eerst Gerlos benoemd als ‘Saltus Gerlaise’. Vanaf de 9e eeuw N.C bezat het Bisdom Salzburg deze grond- en heersschappijrechten van Gerlos en diens zijdalen. Een levendige handel in het gebied waar Gerlos in lag was het gevolg. In de 14e eeuw werden cijnsplichtige alpenboerderijen in het gebied om Gerlos heen gebouwd. In deze tijd werd er veel goudmijnbouw bedreven wat economisch ook veel betekenis had voor Gerlos.

Tussen Tirol en Salzburg was Gerlos ook een belangrijke strategische overgang tijdens de Tirolse vrijheidsstrijd in 1809. In het jaar 1816 werd de pashoogte van de pas tussen de officiële grens tussen Torel en Salzburg. Pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd de Gerlosstrasse over de pas aangelegd, waardoor er een verbinding ontstond tussen het Gerlostal en de bekende watervallen van Krimml. Tegelijk met de aanleg van deze weg werden ook de stuwmeren ‘Durlassboden’ met de krachtcentrale ‘Funsingau’ en ‘Gmünd’ met de Gerloskrachtcentrale aangelegd.

Economie en infrastructuur

Naast de winning van elektrische energie en landbouw, is toerisme ook een belangrijke bron van inkomsten. Met name het gebied Zillertal Erena speelt een belangrijke, grote rol. Gerlos is in Nederland een bekend wintersport gebied. Één van de redenen dat Gerlos zo bekend staat onder de Nederlanders, is de manier van Après Ski vieren. In het dorp zijn er veel discotheken die in de wintersport periode geopend zijn voor de Nederlanders.