Op wintersport gaan is iets waar veel mensen naar uitkijken. Als je per auto op wintersport ga, neem dan wel wat voorzorgsmaatregelen! Twee belangrijke voorzorgsmaatregelen zijn:

  • Het gebruik van sneeuwkettingen en
  • Spullen tegen insneeuwen

Het gebruik van sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen omleggen is niet het leukste klusje, dat is algemeen bekend. Wat ook algemeen bekend is, is dat sneeuwkettingen de grip op de weg enorm verhogen! Sneeuwkettingen om de auto heen leggen wordt steeds makkelijker gemaakt. In sommige landen zijn de sneeuwkettingen verplicht en als je ze niet gebruikt staat daar een flinke boete tegenover, dus wees gewaarschuwd. In Tsjechiƫ en Hongarije zijn de sneeuwkettingen verplicht, dus let daar goed op! Italiƫ en Oostenrijk zijn ook goed te bereiken zonder sneeuwkettingen maar daar is het ook verplicht.

Als je de kettingen niet meer nodig hebt, haal ze eraf om slijtage te voorkomen! In veel tankstations zijn schakels en buigtangen te krijgen als de ketting al versleten is. De maximale snelheid met een sneeuwketting is 50 kilometer per uur. Een hogere snelheid is gevaarlijker en slijt de wielen sneller!

Wat doe je als je bent ingesneeuwd?

Ingesneeuwde autoIeder jaar zijn er toeristen die zijn ingesneeuwd door stevige sneeuwval. Er zijn een aantal hulpmiddelen om te zorgen dat als je vastzit in de sneeuw, dat je ook goed en wel alles overleeft. Iedereen heeft een mobiele telefoon bij zich wat natuurlijk ook enorm de overlevingskans vergroot! Zorg wel dat de telefoon is opgeladen, anders heb je er nog steeds weinig aan. Ook is het verstandig om waxine lichtjes mee te nemen. Waxine lichtjes zorgen ervoor dat je auto vorstvrij blijft.

Zorg ook dat er genoeg water voor 24 uur in de auto aanwezig is. Etenswaren in de auto hebben is ook altijd handig. Het eten wat je in de auto bewaard moet wel vullen en veel energie kunnen geven. Zorg ook dat je niet onderkoeld raakt door slechte kleding. Ook is het handig om een wc-rol in de auto te hebben liggen.